Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Czym jest wrzodziejące zapalenie jelita grubego?

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego  jest przewlekłą chorobą o charakterze zapalnym dotyczącą głównie śluzówki i podśluzówki okrężnicy. Występuje w 3 do 7 przypadków na 100 000 ludności. Przypadki zachorowania częściej dotyczą kobiet niż mężczyzn. Choroba najczęściej ujawnia się w 15 do 30 roku życia oraz rzadziej między 50-65 rokiem życia. Choroba charakteryzuje się występowaniem tzw. mikroropni Lieberkuna, które są spotykane w 70% przypadkach. Zmiany zapalne dotyczą m.in. śluzówki. Najczęściej proces chorobowy dotyczy odbytu oraz dalszego odcinka jelita grubego. Zapalenie całego odcinka jelita grubego dotyczy 25 % przypadków zachorowań.

Objawy choroby i zapalenia jelit

Objawy choroby jelit zależą od miejsca lokalizacji procesu zapalnego. Kiedy zapalenie jelit dotyczy tylko odbytnicy, wówczas objawy choroby są łagodne. Kiedy choroba dotyczy całej okrężnicy, dochodzi do poważniejszych objawów m.in.:

  • krwawych biegunek,
  • utrata masy ciała,
  • gorączki,
  • stanów kurczowych zlokalizowanych po lewej stronie brzucha,
  • utracie elektrolitów, białek i tłuszczy.

Leczenie farmakologiczne i dieta

Leczenie choroby jelit ustala lekarz, który w zależności od stopnia zaawansowania dobiera właściwy preparat leczniczy. Ponadto zalecenia dietetyczne są bardzo ważnym aspektem wspomagania leczenia zapalenia jelit oraz poprawy komfortu chorego. W okresie zaostrzenia objawów stosuje się najczęściej żywienie pozajelitowe, aby odciążyć jelito. Drogą doustną podaje się tylko przemysłowe diety oparte na wolnych aminokwasach oraz peptydach o krótkich łańcuchach.

W momencie ustania objawów wprowadza się do diety chorego produkty łatwostrawne, z ograniczeniem błonnika pokarmowego. Zaleca się spożywać 120 g/dobę białka, przy czym połowa powinna pochodzić z produktów zwierzęcych. Tłuszcze zwierzęce są źle tolerowane przez chorych. Także mleko nie powinno być spożywane. Wprawdzie jest ono doskonałym źródłem wapnia, ale może zaostrzyć objawy choroby. Chorzy z powodzeniem mogą spożywać inne przetwory mleczne, najczęściej fermentowane: kefiry, jogurty, maślanki etc. Należy jednak pamiętać, aby produkty te wprowadzać stopniowo, a w razie nietolerancji takiej jak np.: biegunki, kurczliwe bóle – natychmiast je odstawić. Warzywa i owoce najlepiej podawać po ugotowaniu, bez skórki. Z diety należy wykluczyć wszystkie pokarmy wzdymające, tłuste i smażone. Posiłki należy spożywać w mniejszych porcjach w ilości 5-6 na dobę.

Wspomagania leczenia zapalenia jelita grubego z wykorzystaniem miodu

Miód może być bardzo skuteczny w przypadku leczenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, czego dowiodły badania na szczurach. Miód zredukował uszkodzenia jelit, gdy był podawany w 50% roztworze (2ml) doodbytniczo przez 7 dni po indukcji zapalenia. To samo badanie pokazało również, że leczenie prednizolonem oraz disulfiramem (standardowe leki przepisywane na zapalenia jelita grubego) nie dawało efektu jeżeli uszkodzenia jelit były poważne (wrzody i nadżerki), były bardzo podobne wśród grupy zwierząt, którym podano te dwa leki a tymi, którym podano roztwór solny.

Podobnie było w przypadku w drugiego badania przeprowadzonego na zwierzętach. Miód, zależnie od podawanej dawki, stanowił ochronę przed uszkodzeniami jelita, gdy szkodę wprowadzono sztucznie w trzecim dniu z czterech dni okresu karmienia miodem. Faktycznie, karmienie szczurów miodem w dawce 5 g/kg masy ciała dały rezultaty bliskie 100% ochrony przed rozwojem uszkodzeń jelita, podczas gdy mikstura na bazie glukozy, fruktozy, sacharozy i maltozy (takiej samej jak w miodzie) nie dała żadnych efektów.

W leczeniu stanów zapalnych jelita grubego miód powinien być spożywane w ilości do 100 gr na dobę, po uprzednim rozpuszczeniu w wodzie lub naparach roślinnych. Podczas stosowaniu miodu Manuka następuje regeneracja błony śluzowej jelit. Miód wykazuje także działanie przeciwzapalne. Istotne jest także synergistyczne działanie miodu w połączeniu z klasycznym lekiem stosowanym we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego m.in. Sulfasalazyny. Najlepsze efekty uzyskuje się w momencie, kiedy zastosujemy terapię za pomocą miodu Manuka w ilości 2 łyżek 3 razy dziennie. Najbardziej korzystny wpływ będzie miało spożywania miodu Manuka wysokiej klasy (o wysokiej zawartości naturalnego składnika antybakteryjnego – methylglyoxalu), np. MGO 400+.

Tagi: wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zapalenie jelita grubego, choroby jelit, zapalenie jelit, choroby jelita grubego, zapalenie jelita grubego objawy.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Rating: 3.2/5 (63 votes cast)
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, 3.2 out of 5 based on 63 ratings

Najpopularniejsze wyrażenia z wyszukiwarki:

  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego leczenie
  • choroby jelit
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego objawy
  • wrzody jelita grubego