Wrzody żołądka i helicobacter pylori

Czym są wrzody żołądka?

Wrzody żołądka to zapalenie błony śluzowej żołądka lub jelita cienkiego, przypadłość która dotyka wielu dorosłych. Zazwyczaj są to małe (pod względem rozmiaru), wewnętrzne ranki, mogą jednak szybko powiększać się w sprzyjającym temu środowisku. W miarę rozwoju choroby pojawiają się bóle, najczęściej po godzinie od spożycia posiłku, ale także nad ranem (tzw. bóle czcze). Bardzo długo wiele osób podzielało przekonanie, że wrzody są powodowane przez ostre jedzenie i stres, jednak najnowsze badania dowodzą, że są to jedynie czynniki sprzyjające. Stosunkowo niedawno odkryto, że właściwą przyczyną wrzodów są infekcje wywołane bakteriami helicobacter pylori lub reakcja na różnego rodzaju leki, w szczególności niesteroidowe leki przeciwzapalne, NLPZ, NSLPZ (ang. Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs, NSAIDs), takie jak na przykład aspiryna lub ibuprofen.

Leczenie farmakologiczne
Leczenie wrzodów żołądka przez długi czas skupiało się na bardzo prostych (i często nieefektywnych) środkach takich jak odpoczynek i stosowaniu leków zobojętniających soki żołądkowe. Nowocześniejsze kuracje skupiają się przede wszystkim na zabiciu bakterii helicobacter pylori oraz wyeliminowaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Istnieje duża grupa leków, które stosuje się do leczenia helicobacter pylori (wrzodów żołądka), w tym antybiotyki, inhibitory H2 oraz inhibitory pompy protonowej, ale podobnie jak jest ze wszystkimi lekami, również te mają skutki uboczne.

Ważne jest również to, że wzrastająca ilość ludzi zakażonych bakterią sprawia, że pojawiają się szczepy odporne na antybiotyki. Takie bakterie wytworzyły mechanizmy pozwalające im multiplikować się, rosnąć, rozwijać się nawet w obecności antybiotyków. Z tego właśnie powodu naukowcy byli zmuszenie do znalezienia innej metody walczenia z nimi, umożliwiając w ten sposób zwalczania infekcji i powrotu do szczęśliwego, zdrowego życia.

Od lat 30-tych XX wieku, czyli od odkrycia antybakteryjnych właściwości miodu naukowcy metodycznie sprawdzali ich efektywność w walce z różnymi mikroorganizmami. Okazało się, że mieli bardzo dobre efekty w przypadku stosowania, w szczególności jednego, unikatowego rodzaju miodu. Miód Manuka, powstający na terenach buszu Nowej Zelandii, okazuje się skutecznie zabijać dużą ilość bakterii różnych typów, włączając w to te odporne na antybiotyki, nawet w niskiej koncentracji.

Wspomaganie leczenia miodem
Pewna liczna badań laboratoryjnych wykazała, że miód Manuka może hamować rozwój helicobacter pylori. Faktycznie, wyniki badań opublikowane w 1994 dowiodły, że miód Manuka nawet podawany w niskim stężeniu 5% był w stanie całkowicie zatrzymać wzrost helicobacter pylori, a wykorzystywany w koncentracji na poziomie 20% roztworu całkowicie zabijał bakterie. Miód Manuka wykazuje bardzo silny efekt hamujący w stosunku do aż 7 szczepów Helicobacter pylori, które zostały wyizolowane z wrzodów żołądka. Roztwory miodu manuka hamują także wytwarzanie przez drobnoustroje szkodliwych substancji, takich jak czynnika Nf-kB, który jest odpowiedzialny za powstawanie nowotworów. Należy mieć na uwadze, że miód Manuka okazał się być efektywny w powstrzymywaniu wzrostu helicobacter pylori w środowisku laboratoryjnym, nie robiono testów na zwierzętach ani ludziach. Jak dotąd nie ma badań klinicznych, które wykazały efektywność miodu jako leku na niestrawność lub wrzody, ale pewne jest, że badania takie będą prowadzone, gdyż liczba entuzjastycznych informacji napływających od osób używających miodu Manuka na całym świecie jest bardzo duża.

W przypadku wrzodów żołądka oraz przy nadkwasocie, miód Manuka obniża stężenie kwasu solnego, wspomaga regenerację uszkodzonej błony śluzowej żołądka,  a także działa przeciwbakteryjnie w stosunku do Helicobacter pylori. W przypadku leczenia Helicobacter pylori przy pomocy antybiotyków, podanie miodu powoduje zwiększenie skuteczności leczniczej zastosowanego leczenia. Działanie farmakologiczne miodu  Manuka jest związane z obecnością wszystkich składników występujących w miodzie, jednak główne substancje, które odpowiadają za to działanie to mieszanina cukrów oraz występujący tyklo w miodzie Manuka methylglyoxal (MGO). Im większe stężenie MGO, tym silniejsze właściwości antybakteryjne. W przypadku wspomagania leczenia wrzodów żołądka najlepsze efekty przynosi spożywanie miodu Manuka MGO 400+, zawierającego co najmniej 400 mg methylglyoxalu na kg, lub MGO 550+.

Badania naukowe związane ze stosowaniem miodu w wspomaganiu leczenia wrzodów żołądka i bakterii helicobacter pyroli:

Wrażliwość helicobacter pylori na antybakteryjne działanie miodu Manuka

Tagi: wrzody żołądka objawy, choroba wrzodowa, choroby żołądka, objawy wrzodów żołądka, zapalenie błony śluzowej żołądka, helicobacter pylori objawy i dieta.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Rating: 3.0/5 (75 votes cast)
Wrzody żołądka i helicobacter pylori, 3.0 out of 5 based on 75 ratings

Najpopularniejsze wyrażenia z wyszukiwarki:

  • helikobakter objawy
  • helikobakter leczenie
  • wrzody żołądka objawy
  • helicobacter objawy
  • helicobacter pylori objawy