Cukrzyca – Objawy, dieta, przyczyny

Możliwość kontrolowania poziomu cukru we krwi dzięki zastąpieniu pewnych cukrów w diecie miodem, może nie tylko zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy, ale również rozwój innych chorób.

Ostatnie badania dowodzą, że cukrzyca podwyższa ryzyko zachorowania na  arteriosklerozę, a tym samym na wystąpienie chorób serca. Między arteriosklerozą i cukrzycą występuje zależność z powodu uszkodzeń komórek tętnic wywołanych przedłużającym się wysokim poziomem cukru.

W dzisiejszych czasach cukrzyca stała się chorobą występującą o wiele częściej niż kilka dekad temu. Wielu lekarzy i specjalistów medycyny obwinia o taki stan rzeczy wiele różnych czynników. Skłonności genetyczne są tutaj istotnym czynnikiem, który może zdeterminować zachorowalność na cukrzycę (okazuje się szczególnie trafne w przypadku rozwoju cukrzycy typu II). Czynniki i przyczyny związane z rodzajem diety w dzisiejszych czasach są jednakże równie istotne.

Badania podjęte w ostatnich 15 latach pokazują, że nadwaga podnosi ryzyko zachorowalności na cukrzycę typu II o ponad 50%. To ogromne ryzyko rozwoju choroby, której łatwo można uniknąć tylko dzięki lepszej kontroli spożywanych posiłków.

Miód może być zbawiennym produktem spożywczym w wymienionych wyżej przypadkach. Po pierwsze jedzenie miodu w zastępstwie innych cukrów prowadzi do obniżenia oraz bardziej stabilnego poziomu cukru we krwi, w porównaniu do wyników po zjedzeniu posiłku słodzonego cukrami prostymi takimi jak glukoza lub sacharoza.

Brak uczucia głodu może oznaczać, że nie będziemy musieli tak często sięgać po drugą (lub nawet trzecią) przekąskę w małych odstępach między posiłkami.

Wiadomo, że masa ciała jest odbiciem ilości energii przyjmowanej w postaci pokarmu oraz energii zużywanej podczas ćwiczeń lub codziennych czynności.

Powstrzymywanie głodu, a co za tym idzie, jedzenie mniejszej ilości pokarmów, dzięki utrzymywaniu lepszego poziomu cukru we krwi powinno zapewnić równowagę tych dwóch energii i sprawić, że nie przybiera się na wadze.

Brak nadwagi oznacza brak dodatkowego ryzyka pojawienia się cukrzycy, co również prowadzi do zredukowania możliwości pojawienia się arteriosklerozy oraz chorób serca.

Ważne jest również, że poziom cukru we krwi jest bardziej stabilny po zjedzeniu miodu niż po zjedzeniu innych cukrów, a co za tym idzie niebezpieczeństwo uszkodzenia komórek, wywołane skokami poziomu cukru zostaje wyeliminowane.

Zatem zastąpienie białego cukru miodem może dać wiele dobrego naszemu zdrowiu, a zarazem taką zmianę łatwo jest wprowadzić do naszej codziennej diety.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Rating: 3.1/5 (25 votes cast)
Cukrzyca - Objawy, dieta, przyczyny, 3.1 out of 5 based on 25 ratings

Najpopularniejsze wyrażenia z wyszukiwarki:

  • cukrzyca przyczyny
  • miód a cukrzyca
  • miód dla cukrzyków
  • miód dla cukrzyka
  • cukrzyca a miód